APK

De Keuring

Banden, stuurinrichting, remmen, verlichting, carrosserie. Alles komt aan de beurt tijdens de APK keuring. ervaren APK Keurmeesters en de RDW erkenning staan garant voor een snelle en deugdelijke APK.

U krijgt automatisch bericht van de RDW met daarop de uiterste datum waarop uw APK keuring voldaan moet zijn. U kunt natuurlijk eerder een APK keuring inplannen, wanneer u dit plant, is afhankelijk van de kentekenregistratie. Als u eerder een APK keuring afspraak maakt dan de berichtgeving van de RDW, dan blijft de APK vervaldatum gehandhaafd. Het verdient aanbeveling dat u zich aan de daarop vermelde datum houdt. Anders mag uw auto de weg niet meer op en riskeert u een flinke boete.
Duur van een APK keuring
De erkende APK Keurmeesters van APK-Schipholrijk onderwerpen uw auto aan een grondige inspectie. Dat duurt 45 minuten tot een uur. Mocht er een RDW steekproef plaatsvinden dan duurt de keuring 2 uur langer. U kunt daar bij blijven, als u wilt. Na afloop krijgt u direct een keuringsrapport mee.

 

 

Wat wordt er gekeurd bij de Algemene Periodieke Keuring (APK)?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) richt zich op een aantal onderdelen. De keurmeester beoordeelt uw auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Onderdelen APK
Bij de APK beoordeelt de keurmeerster uw auto op de volgende onderdelen:

De verkeersveiligheid

  • Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie
  • Het milieu
  • Uitstoot van uitlaatgassen
  • De registratie
  • Kilometerstand, het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
  • Roetmeting bij APK
    Auto’s met een bouwjaar van 1980 of later die een dieselmotor hebben, ondergaan bij de APK een roetmeting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt. Zo voorkomt u motorschade. Dieselmotoren van na 1972 zijn erop gebouwd om deze meting te kunnen ondergaan als de onderhoudsbeurten volgens de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Viergasmeting bij APK
Heeft u een auto met een bouwjaar van 1993 of later en een benzinemotor of LPG-motor met een geregelde katalysator? Dan moet uw auto een viergasmeting ondergaan bij de APK. Dit gebeurt met een viergastester. Deze bepaalt of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Registratie kilometerstand bij de RDW
Vanaf 1 januari 2014 is het is strafbaar om de kilometerteller terug te draaien. Alle door de RDW erkende bedrijven moeten vanaf die datum de tellerstanden registreren. Het gaat om tellerstanden van personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (tot en met 3.500 kilo).

De RDW beheert vanaf 1 januari 2014 de database met tellerstanden. Daarnaast houdt de RDW toezicht op de betrouwbaarheid van de metingen.

Bedrijven registreren tellerstanden onder meer bij:

APK afmelding;
inbouw van LPG (gasinstallaties), tachograaf of alcoholslot;
reparaties en onderhoud vanaf €150.
De RDW neemt de database en registratie over van Stichting Nationale Auto Pas.

Voor meer informatie kijk op de website van de RDW